Održan je 7. Frosty Hills

Turnir Frosty Hills je igran u subotu 20.1. 2024. u Toplicama Sveti Martin i to formatu od dvije runde po 14 staza te uz sudjelovanje 36 igračica i igrača koji su pristigli iz Hrvatske, Slovenije i Austrije. Zimski turniri u Toplicama Sveti Martin pod nazivom Frosty Hills igraju se od 2017. godine, a ovo je bilo sedmo izdanje turnira.

 

Natjecanje se odvijalo po ugodnom zimskom vremenu uz temperature oko ništice, no igrače je grijalo sunce pa im niti snijeg dubine 3 do 5 cm nije smetao.

Nakon sastanka s igračima koji je započeo u 9:45 natjecanje je krenulo prvom rundom od 10:15. S obzirom da se diskovi "vole" zakopati u snijeg i da ih je ponekad trebalo tražiti, trajanje runde je bilo do 2:45, pa je posljednja grupa prvu rundu završila oko 13 sati. Nakon stanke za ručak, uslijedila je druga runda čiji početak ej bio u 14:15, a završetak pred sumrak oko 16:45. Proglašenje pobjednika započelo je oko 17:10.

Natjecanje se odvijalo u dvije "elitne" kategorije - otvorenoj MPO te otvorenoj ženskoj FPO i u tri niže kategorije za igrače oba spola koji su svrstani u kategorije prema vlastitom rejtingu.

U najnižoj Purple kategoriji (za igrače rejtinga do 800) pobjedu je, u konkurenciji sedmero natjecatelja, odnio Julian Fink (Austrija) odigravši teren sa +30 u odnosu na par. U ovoj kategoriji čak šestero natjecatelja konkuriralo je za pobjedu sve do samog kraja, i u konačnici je prvo i šesto mjesto djelilo samo četri bacanja.

U srednjoj Green kategoriji (za igrače rejtinga do 850) pobjedu je, u konkurenciji 9 natjecatelja, odnio Antonio Grigić (Disc golf klub Lagoda) odigravši teren sa +9 u odnosu na par. 

U najvišoj Red kategoriji (za igrače rejtinga do 900) pobjedu je, u konkurenciji četri natjecatelja, odnio Anđelko Zrinski (Disc golf klub Stubaki) odigravši teren sa +5 u odnosu na par.  I u ovoj kategoriji se pitanje pobjednika razriješilo tek na kraju natjecanja jer je Tomislav Kačavenda (DGK Stubaki) cijelo vrijeme držao minimalni zaostatak za Zrinskim, no u konačnici nije ga uspio sustići.

U otvorenoj ženskoj FPO kategoriji, u konkurenciji tri natjecateljice, pobjedu je odnijela Tina Šimenc (DGK Lagoda) sa +20 u odnosu na par. Iako je bila u vodstvu gotovo cijelo natjecanje Tinu je na kraju druge runde dostigla Danica Pajtak (DGK Vraždin) te su završile s jednakim rezultatom i pristupile doigravanju. Doigravanje se igralo na stazi 5 (hazard), a ovdje je uspješnija bila Tina i tako uzela pobjedu. Drugo mjesto je osvojila Danica, a treće je pripalo Iri Molnar Goricki (FDK Zagreb) sa 9 bacanja zaostatka.

U otvorenoj MPO kategoriji sudjelovalo je 13 natjecatelja, a pobjedio je Niklas Schaffer (Austrija) sa -7 i jednim bacanjem prednosti pred Blažem Petrovičem (Slovenija).  Na treće mjesto se plasirao još jedan austrijanac Thomas Hirsch sa -5.

Najbolja muška runda ostvarena na turniru bila je 42 (-4), a odigrao ju je u prvoj rundi Blaž Perovič (rejting 991) te u drugoj rundi Niklas Schaffer (rejting 988). Rezultat od 42 bacanja je ujedno i novi rekord terena jer je dosadašnji rekord bio 43 (-3, rejting 993) što je odigrao Tomislav Goricki na turniru 2023. godine.
Najbolja ženska runda ostvarena na turniru bila je 55 (+9), a odigrala ju je u prvoj rundi Tina Šimenc (rejting 834) te u drugoj rundi Danica Pajtak (rejting 830). Rekord terena za igračice je 53 (+7, rejting 876 i 877) što je na turniru 2023. dva puta odigrala Ana Goricki.

Cjelokupne rezultate turnira potražite na PDGA stranici.

Popratna događanja na turniru su bila Ace Pool, Closest to the pin i Overachiever.

Ace pool u iznosu od 1€ je uplatilo 27 igrača, a u kasici je sa ranijih turnira već bilo 58€ pa je tako ukupni fond iznosio 85€. Kao na turniru nije postignut as nagradni fond se prenosi na idući turnir u organizaciji Lagode - Chasing Sparrows koji se igra 17.2. u Varaždinu.

Closest to the Pin igra se odvijala na stazi 5 (hazard ispred koša). Najbolji rezultat od 50-ak cm ostvario je Aki Vucković te odnio nagradu (disk).

Overachiever nagrada se dodjeljuje natjecatelju koji je odigrao turnir u prosjeku najviše iznad svog rejtinga (prema trenutnim rejtinzima na PDGA stranici). U ovom natjecanju sudjeluju svi sudionici turnira koji imaju PDGA broj i aktivno članstvo te u svojem rejtingu imaju sadržano najmanje 20 odigranih rundi.
Treće mjesto sa 38 rejting bodova iznad osobnog rejtinga osvojio je Nino Đurak, dok je drugi sa 39 iznad svog rejtinga bio Dinko Šimenc. Pobjedu u ovoj igri odnio je pobjednik Green kategorije Antonio Grigić koji je turnir završio sa 45 rejting bodova iznad svog osobnog rejtinga.

Turnir je zaključen tombolom na kojoj su izvučeni igrači mogli birati neke od ponuđenih nagrada - dva disc golf ruksaka, jedan par Alpina Breeze patika, stalak za diskove itd. u ukupnoj vrijednosti od preko 100€. Nagrade su osvojili Marijan Krištofić, Primož Belčič, Philipp Friedl, Tomislav Kačavenda i Eric Osterwinter.

Sve fotografije sa turnira (foto by Nada Colić, Lagoda Disc Golf) nalaze se u Google Photos Album te ih sudionici turnira mogu preuzeti i koristiti za društvene mreže.