Chasing Sparrows 2024

Chasing Sparrows je jednodnevni turnir koji će se igrati u subotu 17.2. 2024. u Varaždinu, u formatu od dvije runde po 18 staza. Ovaj turnir je savršena prilika za sve početnike u disc golfu da se okušaju u "ozbiljnijem" natjecanju jer su staze relativno krate (45 do 65 metara), praktički nema grmlja gdje bi se mogli zagubiti diskovi, a u svakoj rundi istih 9 staza igra se dva puta pa je lakše i savladati teren ili ispraviti greške. Jedna runda natjecanja traje oko 90 minuta.

Ovaj turnir će biti 4. izdanje Chasing Sparrowsa. Prvi turnir igran je 27.6. 2021. godine uz sudjelovanje 19 igrača iz Hrvatske. Od 2022. godine turnir se održava u veljači / februaru, a na drugom izdanju sudjelovalo je maksimalnih 45 igrača. Posljednji treći Chasing Sparrows je igralo 40 igračica i igrača.

Prijave
Natjecanje će se odvijati u kategorijama:
 • MPO (otvorena za muške i ženske igrače)
 • FPO (otvorena ženska)
 • Red (igrači oba spola PDGA ratinga do 900)
 • Green (igrači oba spola PDGA ratinga do 850)
 • Purple (igrači oba spola PDGA ratinga do 800)
 • Juniorske kategorije biti će otvorene na upit za svakog prijavljenog juniora

Iznos kotizacije za kategorije MPO, FPO, Red i Green iznosi 15 €, a iznos kotizacije za kategoriju Purple iznosi 10 €.
Kotizacija za juniorske kategorije se ne naplaćuje.
Juniorske kategorije su ženska ili otvorena do 6 godina, do 8 godina, do 10 godina, do 12 godina, do 15 godina te do 18 godina. 
Ukoliko junior tijekom 2024. godine ima 10 godina te navrši 11, tada mu je cijele te godine PDGA dob 11, te stoga igra u kategoriji do 12 godina.

Broj sudionika ograničen je na 45, odnosno, natjecanje će se igrati u najviše 9 grupa po 5 igrača.
U slučaju većeg broja prijavljenih natjecatelja postoji mogućnost da se format turnira prilagodi na način da može sudjelovati do 90 igrača. Odluka o tome će biti donijeta u slučaju da broj prijava pređe 50 igrača.

Igrači koji nisu članovi PDGA i nemaju rejting mogu igrati Purple kategoriju samo ukoliko do sada nisu igrali PDGA turnire, ili su igrali PDGA turnire i posljednjih 6 rundi (ili manje ako nemaju odigrano 6 rundi) im u prosjeku ne vrijedi više od 800 rejtning bodova. Ukoliko im te runde vrijede više od 800 tada mogu igrati kategoriju Green, Red ili MPO / FPO. Igrač koji nema rejting, a posljednjih 6 rundi (ili manje ako nema odigrano 6 rundi) mu vrijedi više od 850 rejting bodova ne može igrati kategoriju Green već može igrati Red ili MPO / FPO.

Kotizacija uključuje organizaciju turnira, naknadu Hrvatskom Flying disc savezu, manji trofej i manje nagrade za pobjednike u svakoj kategoriji, manje nagrade za 2. i 3. mjesto u MPO i FPO kategoriji te nagrade za tombolu.
U Red, Green i Purple kategorijama trofej i manju nagradu prima samo pobjednik.

Kotizaciju za sudjelovanje potrebno je uplatiti na bankovni račun prije ili nakon turnira:
Lagoda j.d.o.o., Varaždin, HR6323400091110550349
Ukoliko kotizaciju ne uplatite unaprijed plaćanje će biti moguće i gotovinom na samom turniru.

Da bi se prijavili za natjecanje otvorite zasebnu stranicu prijava.
Rezultati natjecanja te rezultati uživo biti će objavljeni na PDGA stranici.

Vrijeme
Vremensku prognozu za Varaždin možete pratiti na Yr.no stranici. U slučaju lošeg vremena možete pratiti i radar munja ili pak radarski prikaz padalina.

U slučaju izuzetno loše vremenske prognoza (jako hladno vrijeme, jak vjetar u kombinaciji s kišom) postoji mogućnost promjene datuma održavanja natjecanja. U tom slučaju igrači koji su uplatili kotizaciju, a ne mogu sudjelovati u turniru na novi datum imaju pravu na povrat uplate umanjene za bankovne naknade.

program turnira
Subota 17.2.
9:00 okupljanje na terenu, trening
10:00 sastanak s igračima, staza 2
10:30 početak igre u 1. rundi (trajanje 90-120 minuta)
- stanka 90 minuta (odlazak na ručak, bistro Familija u 12:30)
14:15 početak igre u 2. rundi
- proglašenje pobjednika (oko 16)

 

Komunikacija sa sudionicima
Svi prijavljeni sudionici biti će kontaktirani putem e-maila najkasnije 5 dana prije turnira sa osnovnim informacijama i novostima vezanima uz nadolazeće natjecanje.
Za komunikaciju u vrijeme samog natjecanja biti će otvorena WhatsApp grupa u kojoj će se kroz trajanje turnira objavljivati sve novosti, a putem nje i sami sudionici mogu međusobno komunicirati (i npr. dogovoriti zajednički trening, odlazak na večeru ili slično).

Parking
Sudionici mogu koristiti parking Gradskog groblja Varaždin koji je od mjesta okupljanja udaljen oko 350 m. Molimo da ne parkirate u Vodovodnoj ulici kako izbjegli potencijalne probleme sa stanovnicima te ulice.
GPS lokacija parkinga je: 46.308110, 16.327241 (google karta)

WC
Kako na terenu nema WC-a, za korištenje istog predlažemo odlazak u jedan od dva obližnja kafića koji se nalaze na suprotnom kraju parkinga Strauss Tree ili Gossip bar (pješke 400-500 m), odnosno u Konzum shopping Centar na adresi Gustava Krkleca 1 (pješke 700 m, autom 1 minuta).
U pauzi za ručak prepročit ćemo odlazak u restoran Šanjek ili bistro Familija gdje ćete moći koristiti i WC.

Ručak za vrijeme turnira
U stanci između 1. i 2. runde organizirati ćemo odlazak na ručak u bistro Familija. (nemojte ga zamijeniti sa 200m udaljenim restoranom The Family).
Cijena ručka iznosi 10 €, a uključuje glavno jelo i salatu. Dostupna je mesna i veganska opcija jela.
Svi prijavljeni igrači biti će kontaktirani e-mailom oko narudžbe ručka.

Igra
Natjecanje će se odvijati u slijedećem formatu:
Runda 1 - grupe će biti formirane sa izmješanim kategorijama i jakosnim skupinama određenima prema PDGA ratingu. Truditi ćemo se da igrače iz istih klubova / država u prvoj rundi ne stavimo u iste grupe, kako bi se kroz igru družili s igračima koje ne vide redovito.
Runda 2 - grupe formirane po rezultatu, bez mješanja kategorija.

Teren
Teren od 9 staza uređen je na lokaciji uz Vodovodnu ulicu, a u svakoj rundi svih 9 staza će se igrati dva puta. Teren je prilagođen početnicima te su staze dužine od 45 do 65 metara.
Plan terena možete preuzeti na ovoj stranici u obliku PDF-a.

Ova postava terena igrana je do sada na 9 PDGA turnira, a trenutno važeći rekordi su kod muških 37 (-17, rejting 1.050) što je odigrao Bato Sudžuković na Chasing Crows 2023, te kod žena 42 (-12) što je odigrala Wiebke Jahn i to dva puta na turniru "the Wedding of Tina & Dinko" (rejting runde 976 i 968).
Popis najboljih rezultata na terenu potražite u PDF dokumentu.

Fotografije i društvene mreže
Sve fotografije koje napravimo na turniru biti će na kraju svakog dana dodane u Google Photos Album te ih možete preuzeti i koristiti za društvene mreže.
Kod objava na Instagramu po mogućnosti koristite #discgolfvodovodna #varazdin @lagoda_disc_golf @volim.varazdin

Ace Pool
Svi igrači koji to žele mogu platiti 1€ u gotovini što se stavlja u posebnu kasicu. 
Igrač koji na turniru pogodi as postaje dobitnik cijelog nagradnog fonda Ace pool-a. Ako dva ili više igrača na istom turniru pogode as, oni dijele ace pool. Ako niti jedan igrač ne pogodi as, ace pool se prenosi na idući Lagoda turnir, i tako dalje sve dok na jednom turniru Ace pool ne bude isplaćen.
Igrač koji želi sudjelovati u Ace poolu mora uplatiti 1€ prije početka prve runde. Ako igrač pogodi as, a nije uplatio ace pool prije početka prve runde on nema pravo na nagradu.
Kako na nekoliko prethodnih turnira Lagode nije postignut as u kasici ace poola prije turnira Chasing Sparrows nalazi se 85€.

CTP – Closest to the pin
Na stazi 8/17 ćemo organizirati dodatno natjecanje u tome tko je bacio disk najbliže košu, a odvijati će se za vrijeme igre u 1. i 2. rundi. Uz stup koša će se nalaziti metar te igrač čiji disk dođe u mirovanje u blizini koša može izmjeriti udaljenost od stupa do diska. Onaj igrač čiji disk nakon završene druge runde natjecanja bude imao najmanju udaljenost od koša osvaja nagradu.
Da bi rezultat bio važeći disk mora biti udaljen 5m ili manje od koša, a fotografiju sa udaljenosti prikazanoj na metru trebate poslati u turnirsku WhatsApp grupu.

Overachiever nagrada
Nagrada se dodjeljuje za igračicu ili igrača koji je odigrao turnir u prosjeku najviše iznad svog rejtinga (prema trenutnim rejtinzima na PDGA stranici). U ovom natjecanju sudjeluju svi sudionici turnira koji imaju PDGA broj i aktivno članstvo te u svojem rejtingu imaju sadržano najmanje 20 odigranih rundi.

Nagrade i Tournament respect tombola
Na turnirima koje organiziramo dodjeljuju se manje nagrade za najbolja tri igrača u MPO, FPO, Red i Green kategoriji koje plaćaju puni iznos kotizacije, te nagrada pobjedniku Purple kategorije (koji plaćaju sniženu kotizaciju), dok dodatno na to nagrađujemo putem tombole sve igrače. Tombola se održava na kraju turnira, nakon proglašenja pobjednika u svim kategorijama. Uobičajena glavna nagrada na tomboli je disc golf ruksak.

Da bi igrač mogao osvojiti nagradu u tomboli mora:
1. Biti prisutan na sastanku s igračima
2. Platiti kotizaciju za turnir unaprijed ili za vrijeme turnira (najkasnije do početka proglašenja pobjednika)
3. Odigrati sve runde turnira
4. Prijaviti se na vrijeme (obavezan check-in) ukoliko je to navedeno u satnici turnira
5. Biti prisutan na proglašenju pobjednika

Ukoliko igrač bude izvučen u tomboli, a nije ispunio svih pet kriterija, ne može preuzeti nagradu već se izvlači idući igrač.

Isti igrač ne može osvojiti nagradu na tomboli na dva turnira u nizu.
Na turniru Chasing Sparrows 2024 nagradu ne mogu dobiti igrači koji su ju dobili na turniru Frosty Hills 2024 - Marijan Krištofić, Primož Belčič, Philipp Friedl, Tomislav Kačavenda i Eric Osterwinter.