43 sudionika na Mars Springsu 2023

Nakon tri godine stanke u subotu 4.3. 2023. je u Varaždinskim Toplicama održano 7. izdanje disc golf turnira Mars Springs. Ovo natjecanje bilo je ujedno iprvo kolo Hrvatske disc golf lige u sezoni 2023., a sudjelovalo je 43 igračica i igrača iz Hrvatske i Slovenije. S obzirom na loše vremenske uvjete u danima prije tunira te najavljeno pogoršanje vremena nakon turnira možemo reći da je vrijeme „pomazilo“ disc golfere jer je subota u Varaždinskim Toplicama bila doista idealan dan za disc golf uz sunčano vrijeme i gotovo u potpunosti bez vjetra.

Natjecanje je započelo u 10:30 sati, odvijalo se u dvije runde po 18 staza, te je završilo proglašenjem pobjednika u restoranu Vila Toplissa oko 17:15.

U otvorenoj kategoriji MPO sudjelovalo je 9 igrača, a u borbi za pobjedu su do samog kraja bili članovi Disc golf kluba Varaždin – Aleksandar Sudžuković i Nino Đurak. Tek tri staze prije kraja natjecanja Sudžuković se uspio odvojiti od Đuraka te ubilježiti pobjedu sa ukupnih -15 bacanja u odnosu na par. Dinko Šimenc (Disc golf klub Lagoda, Varaždin) se odličnom igrom u drugoj rundi i postavljanjem novog rekorda terena od -9 (rejting runde 999) probio na 3. mjesto poretka.

U ženskoj otvorenoj kategoriji FPO sudjelovalo je šest igračica, a pobjedu je odnijela Ira Molnar Gorički (Flying disc klub Zagreb), sa rezultatom +8 u odnosu na par terena te dva bacanja prednosti ispred Danice Pajtak (DGK Varaždin). U ovoj kategoriji Ira i Danica su vodile neizvjesnu bitku koja se, također, odlučila na posljednje dvije staze turnira. Treće mjesto osvojila je Tina Šimenc (DGK Lagoda).

Osim u elitnim otvorenim kategorijama natjecanje se odvijalo i u tri niže kategorije prema standardu svjetskog udruženja igrača PDGA koje su otvorene za igrače oba spola – najvišoj crvenoj, nižoj zelenoj i najnižoj početničkoj ljubičastoj.

U crvenoj kategoriji za igrače rejtinga do 900 sudjelovalo je sedam igrača,a pobjedu je odnio Danijel Belančić (Flying disc klub Nova Gradiška) sa ukupnih +2 u odnosu na par terena. Drugo mjesto je zauzeo Matic Blaž (Slovenija) sa +4, a treće Tomislav Frković (FDK Zagreb) sa +5.

U zelenoj kategoriji za igrače rejtinga do 850 sudjelovalo je 8 igračica i igrača, a ovdje pobjednik nije odluučen ni nakon svih 36 odigranih staza. Naime, u tom trenutku u vodstvu su sa rezultatom +6 bili izjednačeni jedini domaći igrač Hrvoje Potrebica (Varaždinske Toplice) te Josip Magdalenić (FDK Nova Gradiška). Oni su tada pristupili razigravanju u kojem je nakon prve staze bolji bio Potrebica te tako osvojio prvu pobjedu u svojoj karijeri. Treće mjesto su podjelili Adrian Liber (DGK Lagoda) i Nino Krvavica (Disc golf klub Eagle, Rijeka) sa +8.

U početničkoj ljubičastoj kategoriji za igrače rejtinga do 800 sudjelovalo je 13 igračica i igrača, a pobjedu je sa rezultartom +7 odnio Dino Harambašić ispred Patrika Grofa sa +9 (oba iz DGK Lagoda), dok je treće mjesto sa +15 osvojio Igor Visinski (Sportsko rekreativna udruga Zagorje, Hum Zabočki).

Najbolje runde dana su bile 46 (-9, neslužbeni rejting 999) što je odigrao Dinko Šimenc te 58 (+4, neslužbeni rejting 870) za žene što je odigrala Danica Pajtak.

Popratna događanja uz igru bili su i Ace pool, Overachiever te CTP.

Nagrada Overachiever dodjeljuje se igraču koji je odigrao turnir u proječnoj vrijednosti rundi najviše iznad svog rejtinga, s tim da su u konkurenciji samo igračice i igrači koji već imaju najmanje 20 rundi uključeno u rejting, jer onima koji su tek počeli igrati disc golf je nešto lakše odigrati dosta iznad vlastitog rejtinga za razliku od onih koji disc golf igraju više godina. Treće mjesto u poretku je zauzeo Aleksandar Sudžuković sa +59, drugo Davor Galic sa +61 dok je najbolji bio Mladen Šop sa igrom od 65 iznad svog osobnog rejtinga.

Kasica za Ace pool već je iznosila 53€ sa ranijih turnira, a na ovom turniru je kotizaciju uplatilo je 30 igrača pa je iznos potencijalne nagrade bio 83€. Kako as nije pogođen tako se navedeni iznos prenosi na idući turnir u organizaciji Lagode koji će biti održan u Labinu u travnju.

CTP (Closest to the pin) igru na stazi 14 je osvojio Josip Magdalenić čiji je disk završio na 58 cm od koša.

Nakon svečanosti dodjele priznanja najboljima u svim kategorijama održana je i turnirska tombola u kojoj su dodijeljene nagrade u ukupnoj protuvrijednosti od 160 €. Igrači koji su izvučeni u tomboli su mogli birati neke od nagrada (disc golf ruksak, majice i suveniri sa znakom turnira itd.). Nagradu su preuzeli Marin Grbac, Jan Uršič, Andrej Kozic, Mladen Šop i Toni Denona te oni ne mogu osvojiti tombolu na idućem Lagodinom turniru.

Rezultati natjecanja nalaze se na PDGA stranici.

Sve fotografije napravljene na turniru nalaze se u Google Photos albumu. Ukoliko ćete ih koristiti za Instagram objave koristite #marssprings #discgolfvztoplice #varazdinsketoplice @lagoda_disc_golf @volim.toplice