Mars Springs 2024

Mars Springs presented by Enigma Stars je dvodnevni turnir koji će se igrati u Varaždinskim Toplicama 9. i 10.3. 2024. Ovaj turnir će biti prvo kolo Hrvatske disc golf lige u sezoni 2024.

Organizator turnira je Lagoda Disc Golf, a naslovni sponzor je tvrtka Enigma Stars iz Čakovca, proizvođač vrhunskog donjeg rublja te odjevnih predmeta.

Enigma stars


Ovo će biti 8. izdanje turnira, a prvi puta je održan 21.3. 2015. uz sudjelovanje 18 igrača iz Hrvatske i Mađarske. Posljednje sedmo izdanje turnira održano je 4.3. 2023. godine uz sudjelovanje 43 igrača iz Hrvatske i Slovenije.

 

Prijave
Natjecanje će se odvijati u kategorijama:
 • MPO (otvorena za muške i ženske igrače)
 • FPO (otvorena ženska)
 • Red (igrači oba spola PDGA ratinga do 900)
 • Green (igrači oba spola PDGA ratinga do 850)
 • Purple (igrači oba spola PDGA ratinga do 800).

Broj sudionika ograničen je na 72, odnosno, natjecanje će se igrati u najviše 18 grupa po 4 igrača.
Iznos kotizacije za kategorije MPO, FPO, Red i Green iznosi 20 €, a iznos kotizacije za kategoriju Purple iznosi 10 €.

Igrači koji nisu članovi PDGA i nemaju rejting mogu igrati Purple kategoriju samo ukoliko do sada nisu igrali PDGA turnire, ili su igrali PDGA turnire i posljednjih 6 rundi (ili manje ako nemaju odigrano 6 rundi) im u prosjeku ne vrijedi više od 800 rejtning bodova. Ukoliko im te runde vrijede više od 800 tada mogu igrati kategoriju Green, Red ili MPO / FPO. Igrač koji nema rejting, a posljednjih 6 rundi (ili manje ako nema odigrano 6 rundi) mu vrijedi više od 850 rejting bodova ne može igrati kategoriju Green već može igrati Red ili MPO / FPO.

Kotizacija uključuje organizaciju turnira, naknadu Hrvatskom Flying disc savezu, manji trofej i manje nagrade za pobjednike u svakoj kategoriji, manje nagrade za 2. i 3. mjesto u MPO i FPO kategoriji te nagrade za tombolu.
U Red, Green i Purple kategorijama trofej i manju nagradu prima samo pobjednik.

Kotizaciju za sudjelovanje potrebno je uplatiti na bankovni račun prije ili nakon turnira:
Lagoda j.d.o.o., Varaždin, HR6323400091110550349
Ukoliko kotizaciju ne uplatite unaprijed plaćanje će biti moguće i gotovinom na samom turniru.

Da bi se prijavili za natjecanje otvorite zasebnu stranicu prijava.


Rezultati natjecanja te rezultati uživo biti će objavljeni na PDGA stranici.

program turnira:
Subota 9.3.
- okupljanje na terenu, trening
11:30 sastanak s igračima, na terenu kod tee 1
12:00 početak igre u 1. rundi (trajanje oko 120 minuta)
- stanka 60 (WC, osvježenje)
15:00 početak igre u 2. rundi
17:30 Zajednička večera, uz doplatu
- mala kongresna dvorana, hotel Minerva
18:00 sjednica Skupštine HFDS-a
Nedjelja 10.3.
9:00 - 9:30 obavezan check-in, kod tee 1
10:00 početak igre u 3. rundi
12:30 proglašenje pobjednika uz domjenak
- predvorje kongresne dvorane, hotel Minerva


Komunikacija sa sudionicima
Svi prijavljeni sudionici biti će kontaktirani putem e-maila najkasnije 5 dana prije turnira sa osnovnim informacijama i novostima vezanima uz nadolazeće natjecanje.
Za komunikaciju u vrijeme samog natjecanja biti će otvorena WhatsApp grupa u kojoj će se kroz trajanje turnira objavljivati sve novosti, a putem njen i sami sudionici mogu međusobno komunicirati (i npr. dogovoriti zajednički trening, odlazak na večeru ili slično)

Službeni smještaj
Za sudionike smo osigurali mogućnost smještaja u hotelu Minerva.

Motel Minerva
Vrsta sobe Cijena za 1 noćenje
Jedokrevetna soba, 1 osoba - noćenje, doručak 48 €
Dvokrevetna soba, 2 osobe - noćenje, doručak 72 € (36€ po osobi)


Na cijenu smještaja dodaje se 2.0 € prijava gosta jednokratno, te 1.5 € boravišna pristojba i osiguranje 0.1 € za svaki dan boravka.
Gosti hotela mogu besplatno koristiti unutarnji rekreativni bazen, a uz doplatu usluge welness centra Minerva Medica (masaže).
Za rezervaciju smještaja javite nam se e-mailom (Dinku ili na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.)
Dolazak u hotel i prijava gosta je od 8:00, a odlazak do 11:00.
Doručak se poslužuje sa buffet stola od 7:30 do 9:30.

Obroci za vrijeme turnira
U subotu je organizirana zajednička večera u hotelu Minerva s početkom nakon 1. runde natjecanja, oko 17 sati.
Svi prijavljeni igrači biti će kontaktirani e-mailom oko narudžbe večere.

Igra
Natjecanje će se odvijati u slijedećem formatu:
Runda 1 - grupe će biti formirane sa izmješanim kategorijama i jakosnim skupinama određenima prema PDGA ratingu. Truditi ćemo se da igrače iz istih klubova / država u prvoj rundi ne stavimo u iste grupe, kako bi se kroz igru družili s igračima koje ne vide redovito.
Runda 2 - grupe formirane po rezultatu, izmješane kategorije.
Runda 3 - grupe formirane po rezultatu, razdvojene kategorije.

U prvoj rundi predviđeno je da sve grupe imaju najviše 4 igrača. U 2. i 3. rundi moguće je da neke grupe sadrže 5 igrača, neke 4, a neke 3, kako bi se ujednačio tempo igre i kako bi runda trajala otprilike jednako dugo za sve igrače.

Teren
Teren od 18 staza uređen je u staroj park šumi, a sastoji se od kraćih staza te kombinira bacanja uzbrdo i nizbrdo.
Plan terena možete preuzeti na ovoj stranici u obliku PDF-a.

Koševi na terenu su Lagoda Baskets iz 2014. godine te neki od njih imaju oštećenja i nisu u odličnom stanju.
Zaletišta (tee) su označena na tlu i nema tepiha umjetne trave (ali nadamo se da ćemo ih postaviti za održavanje turnira).

Sličan teren igrao se svake godine, ali zbog promjene jedne staze jednaka postava igrana je sada samo na dva PDGA turniru (Mars Springs 2020 i 2023).
Trenutno važeći rekordi terena su 46 (-9, rejting 1.005) kojeg drži Dinko Šimenc kod muških, te kod žena 54 (-1, rejting 902) kojeg drži Danica Pajtak.
Popis 10 najboljih rezultata na terenu pronađite u PDF dokumentu na ovoj stranici.

Parking
Uz sam teren nema parkirnih mjesta pa za sudionike turnira koristimo parking hotela Minerva (google maps lokacija).
Od parkinga do terena se ide pješke i potrebno je 5-7 minuta hoda.

WC
Kako na terenu nema WC-a, za korištenje istog predlažemo odlazak u jedan od obližnjih kafića koji se nalaze u blizini parka - npr. slastičarna Nimfa (google maps lokacija).

Vrijeme
Vremensku prognozu za Varaždinske Toplice možete pratiti na Yr.no stranici. U slučaju lošeg vremena možete pratiti i radar munja ili pak radarski prikaz padalina.
S obzirom da se teren većim dijelom nalazi u staroj šumi u slučaju najavljenog jakog vjetra (jačeg od 10 m/s) natjecanje može biti odgođeno (ili preseljeno na drugu lokaciju) zbog sigurnosti natjecatelja.

Fotografije i društvene mreže
Sve fotografije koje napravimo na turniru biti će na kraju svakog dana dodane u Google Photos Album te ih možete preuzeti i koristiti za društvene mreže.
Kod objava na Instagramu po mogućnosti koristite #marssprings #discgolfvztoplice #varazdinsketoplice @lagoda_disc_golf @volim.toplice

Ace Pool igra
Svi igrači koji to žele mogu platiti 1€ u gotovini što se stavlja u posebnu kasicu.
Igrač koji na turniru pogodi as postaje dobitnik cijelog nagradnog fonda Ace pool-a. Ako dva ili više igrača na istom turniru pogode as, oni dijele ace pool. Ako niti jedan igrač ne pogodi as, ace pool se prenosi na idući Lagoda turnir, i tako dalje sve dok na jednom turniru Ace pool ne bude isplaćen.
Igrač koji želi sudjelovati u Ace poolu mora uplatiti 1€ prije početka prve runde. Ako igrač pogodi as, a nije uplatio ace pool prije početka prve runde, tada on nema pravo na nagradu.

CTP igra – Closest to the pin
Na stazi 14 održati će se dodatno natjecanje u tome tko je bacio disk najbliže košu za vrijeme igre u sve tri runde. Uz stup koša će biti metar te igrač čiji disk dođe u mirovanje u blizini koša može izmjeriti udaljenost od stupa do diska. Onaj igrač čiji disk nakon završene druge runde natjecanja bude imao najmanju udaljenost od koša osvaja nagradu.
Da bi rezultat bio važeći disk mora biti udaljen 5m ili manje od koša, a fotografiju sa udaljenosti prikazanoj na metru trebate poslati u službenu turnirsku WhatsApp grupu te navesti udaljenost u centimetrima do koša.

Overachiever nagrada
Nagrada se dodjeljuje za igračicu ili igrača koji je odigrao turnir u prosjeku najviše iznad svog rejtinga (prema trenutnim rejtinzima na PDGA stranici). U ovom natjecanju sudjeluju svi sudionici turnira koji imaju PDGA broj i aktivno članstvo te u svojem rejtingu imaju sadržano najmanje 20 odigranih rundi.

Nagrade i Tournament respect tombola
Na turnirima koje organiziramo dodjeljuju se manje nagrade za najbolja tri igrača u MPO, FPO, Red i Green kategoriji koje plaćaju puni iznos kotizacije, te nagrada pobjedniku Purple kategorije (koji plaćaju sniženu kotizaciju), dok dodatno na to nagrađujemo putem tombole sve igrače. Tombola se održava na kraju turnira, nakon proglašenja pobjednika u svim kategorijama. Uobičajena glavna nagrada na tomboli je disc golf ruksak.

Da bi igrač mogao osvojiti nagradu u tomboli mora:
1. Biti prisutan na sastanku s igračima
2. Platiti kotizaciju za turnir unaprijed ili za vrijeme turnira (najkasnije do početka proglašenja pobjednika)
3. Odigrati sve runde turnira
4. Prijaviti se na vrijeme (obavezan check-in) ukoliko je to navedeno u satnici turnira
5. Biti prisutan na proglašenju pobjednika

Ukoliko igrač bude izvučen u tomboli, a nije ispunio svih pet kriterija, ne može preuzeti nagradu već se izvlači idući igrač.

Isti igrač ne može osvojiti nagradu na tomboli na dva turnira u nizu.
Na turniru Mars Springs 2024 nagradu ne mogu dobiti igrači koji su ju dobili na turniru Chasing Sparrows 2024.

Enigma stars