82 natjecatelja na Spa Hillsu

9. izdanje turnira Spa Hills je održano 22. i 23. 7. 2023. u Toplicama Sveti Martin kao 7. kolo Hrvatske disc golf lige u sezoni 2023.

Vremenski uvjeti u danima prije samog natjecanja bili su dosta nepovoljni za organizatore te su brojne oluje i učestala kiša onemogućile da cjelokupan teren bude uređen na primjerenom nivou, a to se posebice odnosilo na nekoliko srušenih stabala i većih grana koje su se srušile preko staza na kojima se igra odvijala.

Natjecanje se igralo na terenu od 18 staza uređenom na golf terenu te na okolnim šumskim površinama, a započelo je u subotu u 9:20 sati. Uvjeti za igru su u subotu bili dosta dobri, bez značajnijeg vjetra, i uz povremenu kratku i slabu kišu. U planu je bila igra dvije runde po 18 staza, no zbog najave jake oluje, druga runda je prekinuta oko 16:30 sati te je tada igra prekinuta. U tom trenutku igračima je preostalo od 5 do 8 staza za odigrati, te su dovršili stazu koju su igrali, uputili se na sigurno, a natjecanje je nastavljeno u nedjelju ujutro. Nakon što je dovršena druga runda, te nakon kraćeg predaha, sudionici su odigrali i posljednju treću rundu, te je turnir završio proglašenjem pobjednika oko 15:30. Drugog dana natjecanja uvjeti za igru su bili idealni, te su sudionici mogli prikazati sve svoje umijeće.

Ukupno je sudjelovalo 82 igračice i igrača koji su pristigli iz Austrije, Hrvatske, Mađarske i Slovenije.

U najvišoj otvorenoj MPO kategoriji sudjelovalo je 33 igrača, a sva mjesta na postolju su odnijeli Austrijanci - prvo Leon Sonnleitner sa iznimnih -25 u odnosu na par terena te prosječan rejting rundi od čak 1.019, drugo Stanislaus Amann sa -20 i treće Samuel Gould sa -14.

U najvišoj ženskoj FPO kategoriji sudjelovalo je 8 igračica, a pobjedu je odnijela Slovenka Andreja Bernjak sa +14 u odnosu na par terena. Drugo mjesto je pripalo Varaždinski Danici Pajtak sa +26, a treće Zagrebčanki Iri Molnar Goricki sa +29.

U nižoj MA3 kategoriji sudjelovalo je 16 igrača, a pobjedu je odnio Austrijanac Martin Josef Nittmann sa +3 u odnosu na par terena. Drugo mjesto je pripalo Slovencu Andreju Slaviču sa +9, a treće Riječanu Marinu Grbcu sa +10.

U nižoj ženskoj FA3 kategoriji sudjelovale su tri igračice, a pobijedila je Slovenka Mojca Bernjak sa +58 koja je u nakon tri odigrane runde bila izjednačena s Riječankom Marinom Starcic Krvavica, no bila je bolja u doigravanju. Treće mjesto je zauzela Austrijanka Christiane Kasses.

U najnižoj MA4 kategoriji sudjelovala su 22 igrača, a pobijedio je mladi Čakovčan Petar Mikić sa +12 u odnosu na par terena. Drugo mjesto su podijelili Austrijanac Markus Scheibl i još jedan Međimurac Dino Harambasic sa +15.

Da su natjecatelji bili spremni pružiti dobru igri pokazuje i podatak da su oboreni i muški i ženski rekord terena. U muškoj konkurenciji je Stanislaus Amann oborio svoj rekord iz prosinca 2022. godine (turnir Jingle Hills) koji je iznosio 50 bacanja (-8 u odnosu na par terena). Taj rekord oborio je čak dva puta sa identičnim rezultatom od 48 (-10) što je odigrao u 1. (rejting 1034) i u 3. (rejting 1036) rundi. Uz njega, raniji rekord terena oborio je i pobjednik turnira Leon Sonnleitner koji je u drugoj rundi odigrao 49 (-9).
U ženskoj konkurenciji rekord su držale Ana Gorički i Andreja Bernjak sa 62 (+4), a na ovom turniru za dva bacanja ga je poboljšala Andreja Bernjak koja je odigrala prvu rundu iz 60 bacanja (+2, rejting runde 917).
Popis 10 najboljih rezultata na ovom terenu potražite u PDF dokumentu na ovoj stranici.

Popratna događanja uz igru bili su i Ace pool, Overachiever te CTP.

Nagrada Overachiever dodjeljuje se igraču koji je odigrao turnir u prosječnoj vrijednosti rundi najviše iznad svog rejtinga, s tim da su u konkurenciji samo igračice i igrači koji već imaju najmanje 20 rundi uključeno u rejting, jer onima koji su tek počeli igrati disc golf je nešto lakše odigrati dosta iznad vlastitog rejtinga za razliku od onih koji disc golf igraju više godina. Treće mjesto u poretku je zauzeo je Dino Harambašić koji je turnir odigrao 49 rejting bodova iznad vlastitog rejtinga dok su prvo mjesto podijelili Petar Mikić i Davor Galic koji su odigrali turnir 61 iznad vlastitog rejtinga.

Kotizaciju od 1€ za Ace pool uplatilo je 52 igrača, a jedini as na turniru pogodio je Zoran Krečar na stazi 8 te tako odnio kući cjelokupan iznos.

CTP (Closest to the pin) igru na stazi 9 je osvojio Andrej Slavič čiji je disk završio na 0 cm od koša, odnosno, naslonjen na šipku koša.

Rezultati natjecanja nalaze se na PDGA stranici.

Sve fotografije koje su napravljene na turniru dodane se u Google Photos Album te ih možete preuzeti i koristiti za društvene mreže.
Kod objava na Instagramu po mogućnosti koristite #spahills #discgolfsvetimartin #toplicesvetimartin @lagoda_disc_golf @visitmedimurje