Ira Molnar Gorički i Balint Kazai su osvojili Mars Springs 2020

U subotu 7.3. 2020. održano je 6. Izdanje turnira Mars Springs u Varaždinskim Toplicama, a na njemu je sudjelovalo 9 igračica i 20 igrača iz Mađarske, Srbije, Slovenije i Hrvatske.

Za razliku od ranijih godina kada je znala padati kiša ovaj puta je vrijeme bilo gotovo savršeno pa su svi sudionici mogli uživati u igri na Jupiter's Shade terenu i u svom boravku u Varaždinskim Toplicama.

Nakon okupljanja u 10:30 kod table s planom terena održan je kratki sastanak s igračima na kojem je mađarski igrač Balint Kazai primio nagradu namijenjenu ukupnom pobjedniku Lagoda Fantasy Disc golf lige 2019 u kojoj se pokazao kao najbolji prognozer rezultata elitnih disc golf turnira.
Ova liga održava se i u 2020 godini a svi koji bi ju željeli igrati još uvijek se mogu pridružiti. (za više informacija otvorite zasebnu stranicu).

Igrao se uobičajeni teren od 18 staza s dužih (plavih) teeova (polaznih pozicija), a jedina novost u odnosu na ranije godine je bila modifikacija pravila za stazu 16 (drugi plavi koš) gdje je uvedena „relief“ zona kako bi se ubrzala igra i olakšalo igranje igračima koji su noviji u sportu.

U ženskoj kategoriji nakon prve runde u vodstvu je bila Danica Pajtak s odličnim rezultatom od 54 (-1) koja je ujedno i najbolja ženska runda turnira s neslužbenim ratingom od 909. Iza Pajtak stvorila se gužva te je drugo mjesto držala Ira Molnar Gorički s 59, bacanja, treće Ana Gorički s 60 i četvrto Andreja Bernjak s 61. bacanjem.
U drugoj rundi Pajtak je odigrala dosta lošije te s rezultatom od 65 (+10) pala na 4. mjesto ukupnog poretka jer su ranije nabrojane tri igračice koje su joj bile u pratnji popravile svoj rezultat.
U konačnici, pobjedu je odnijela Ira Molnar Gorički s ukupnih 115 (+5) bacanja, drugo mjesto zauzela je Ana Gorički (117, +7), a treće nakon neizvjesnosti na posljednjoj stazi igre, Andreja Bernjak (118, +8).

U muškoj kategoriji nakon prve runde u vodstvu su izjednačeni bili Balint Kazai i Nino Đurak s rezultatom 48 (-7), a slijedio ih je riječanin Božidar Marić s 49 (-6) te Zack Bevelacqua s (50, -5) i još četvero igrača s rezultatima 51 i 52. Druga runda donijela je malo promjena, ali drame nije nedostajalo – Aleksandar Bato Sudžuković igrao je odličnu rundu te je nakon 17 odigranih staza s rezultatom -9 bio izjednačen u vodstvu s Kazaiem i Đurakom na ukupnom rezultatu -13. No, iako je sve „mirisalo“ na doigravanje za pobjednika, do toga ipak nije došlo. Kazai i Đurak su završavali na stazi 2 te je Kazai upisao birdie i odvojio se od Đuraka koji je odigrao par, dok je Sudžuković na stazi 1 upisao bogey 4 i tako pao na treće mjesto poretka, no unatoč tome odigrao je najbolju rundu turnira (47, -7) što je neslužbeni rating od 982.
U ukupnom poretku pobjedu je odnio Balint Kazai s 96 bacanja (-14), ispred Đuraka (97, -13) te Sudžukovića i Božidara Marića koji su s 98 bacanja podijelili 3. Mjesto.

Rezultati turnira nalaze se na PDGA stranici te rezultati po stazama i na Disc golf Metrix stranici.

„Šlag na tortu“ ovog turnira bio je as na stazi 6 (double manda) kojeg je u 1. rundi ubilježio direktor turnira Dinko Šimenc., a još jedna zanimljivost je ta da je Božidar Marić bio jedini igrač koji je uspio odigrati obje runde bez i jednog bogeya, već je sakupio samo bierdie (po 6 u svakoj rundi).

Ovaj turnir bio je ujedno i 1. Kolo Hrvatske disc golf lige za 2020. godinu o kojoj više informacija možete pronaći na stranici Lige i Hrvatskog Flying Disc Saveza..

Izjave igrača

Ira Molnar Gorički (Flying Disc klub Zagreb):
- Prije svega hvala Lagodi na uspješno organiziranom turniru sa poprilično velikim odazivom igrača, kako iz Hrvatske, tako i iz susjednih država. Unatoč najavama o lošem vremenu okupilo se dosta igrača što nam pokazuje da su svi već želji natjecanja, zabave i disc golfa.
Konkurencija u ženskoj kategoriji je svake godine sve jača tako da sam sretna što sam uspjela doći do pobjede na svom prvom ovogodišnjem turniru. Cure su se odlično borile što pokazuje i rezultat sa po tek nekoliko bodova razlike među najboljim igračicama. I više od pobjede raduje me da na svakom turniru vidim neka nova lica što je najbitnije za razvoj sporta te se nadam da će se tako i nastaviti.

Čestitam svim natjecateljima na odličnoj igri i jedva čekam nastavak sezone.

Ana Gorički (Flying Disc klub Zagreb, Prodigy Talent Team):
- Prije turnira nisam imala velika očekivanja jer mi je to prvi turnir s potpuno novim Prodigy diskovima, ali sam jako zadovoljna kako je turnir prošao. Uživala sam boreći se za postolje u finalnoj rundi.

Andreja Bernjak (Disc golf klub Pomurje, Murska Sobota, Slovenija):
- Disc golf teren u Varaždinskim Toplicama mi je super jer su staze uglavnom kratke i tehničke, a opet ima i nekoliko dužih staza koje testiraju različite nivoe igre.
Moja prva runda je bila sasvim ok, ali ipak sam napravila previše grešaka i nisam bila zadovoljna s rezultatom. U drugoj rundi sam se bolje fokusirala, bila opuštenije i to se poznalo na dobrom rezultatu. Ujedno sam i naučila da je ponekad dobro pogledati trenutne rezultate ostalih sudionika na Disc Golf Metrix stranici i prema tome eventualno korigirati plan igre.
Čestitam Iri na osvojenom prvom mjestu i veselim se idućem turniru na ovom terenu – Black Cats Women global eventu koji će se igrati 9.5.

Jasmina Nikolić (Disc golf klub Frizbijak, Beograd):
- Meni je ovo bilo prvo natjecanje u inozemstvu i doista sam uživala. Teren mi je bio teži u odnosu na ono što sam navikla u Beogradu, ali opet, nije bio pretežak. Sama lokacija i ambijent su prekrasni i sretna sam što je bilo sunčano pa smo mogli doista uživati u ovom doživljaju. Sve čestitke Lagodi jer je organizirala sjajan turnir. Puna sam pozitivnih iskustava, upoznala sam jako zanimljive i vedre ljude te se osjećala ugodno u njihovom društvu. Svima bih toplo preporučila Varaždinske Toplice i ovaj turnir. Čestitam svim sudionicima na odličnoj igri, a našim domaćinima zahvaljujem na toplom gostoprimstvu i osjećaju kao kod kuće.

Balint Kazai (Mađarska):
- Ovo je bio moj prvi turnir sezone, I sretan sam da je vrijeme bilo lijepo. Započeo sam prvu rundu puttom izvan kruga što mi je dalo samopouzdanje za igru do kraja runde. Da sam u vodstvu zajedno s Ninom sam shvatio tek kad je runda bila gotova. U drugoj rundi se vodila napeta borba I pokušao sam ne misliti na rezultat, već igrati svaku stazu za sebe I misliti o njoj tek kad smo došli do nje. To je, očito, upalilo pa sam tako ubilježio više birdie sredinom rundom, a dvije staze prije kraja shvatio sam da vodim za dva bacanja. Tada sam, vjerojatno da učinim stvari malo zanimljivijim, upisao bogey na idućoj stazi : )
Kada smo stigli na posljednju stazu našli smo se u situaciji s tri igrača izjednačena u vodstvu. Disk mi je sletio malo dalje od koša I za pobjedu sam morao pogoditi za birdie, što mi je I pošlo za rukom.
Želio bi zahvaliti Lagodi za organiziranje turnira, a svojim suigračima iz grupa na odličnom nadmetanju.

Nino Đurak (Disc golf klub Varaždin):
- Hvala Lagodi na organizaciji turnira u Varaždinskim Topllica! Vrijeme nam je bilo odlično za otvaranje disc golf sezone. Drago mi je da se okupilo dosta igrača iz cijele Hrvatske, a i iz inozemstva. Teren je dobar, ali bi bio još puno bolji kad bi se malo proširio i kad bi se uredile početne pozicije. Zadovoljan sam svojom igrom i osvojenim 2. mjestom. Čestitke Balintu na zasluženoj pobjedi i svim ostalim sudionicima turnira. Nadam se još većem odazivu igrača iz Hrvatske na sljedećim turnirima.

Božidar Marić (Disc golf klub Eagle, Rijeka):
- Odlučio sam na ovom turniru igrati malo sigurnije i na svakoj stazi upisati birdie ili par te ne dopustiti si bogeye što sam i ispunio, pa sam sukladno time sasvim zadovoljan nastupom i osvojenim trećim mjestom.
S dolaskom lijepog vremena te novom lokacijom za treninge u blizini mjesta stanovanja očekujem daljnji napredak u svojoj igri te nove dobre rezultate.