Black Cats Open + WGE 2022

Black Cats Open je turnir koji se igra u Varaždinu u subotu 6.8. 2022., a biti će dio PDGA Women Global Eventa.

Iako je prvotno najavljen kao dovdnevni, turnir se igra samo u SUBOTU!

Svrha ovog turnira je pružiti ženama svih dobi i poznavanja igre disc golfa mogućnost da sudjeluju u natjecanju i to u konkurenciji disc golf igračica iz cijelog svijeta. Naime, taj vikend turniri se igraju diljem svijeta, a sve igračice rangiraju se globalno prema svom rezultatu, pa tako, ako neka igračica na našem turniru bude jedina u svojoj kategoriji, ona će svejedno biti uključena u svjetski poredak te kategorije i imati priliku osvojiti neke od vrijednih nagrada za najbolje.
Nadamo se da će ovaj turnir nadahnuti žene da se uključe, igraju, povežu i razmjenjuju iskustva s drugim ženama iz našeg sporta.

Do sada se PDGA Women Global Event igrao 5 puta. pa će ovo biti 6. izdanje.
U četvrtom izdanju igranom, 2018. godine, održano je 80 turnira u 14 država (pa i jedan u Varaždinu), uz sudjelovanje 2.092 igračice.
U petom izdanju igranom 2021. godine, u vrijeme pandemije Covid19, kada se natjecanja nisu mogla održati u cijelom svijetu, oboren je rekord te je igrano 99 turnira (pa i jedan u Varaždinu) uz sudjelovanje 3.224 igračice.
Nadamo se da će turnir 2022. oboriti ove rekorde, a da će tome doprinijeti i još jedan varaždinski turnir.
Više informacija o cijelom PDGA Women Global Eventu potražite na stranici svjetskog udruženja igrača.

Disc golf teren Vodovodna koji se nalazi u Varaždinu na zelenoj površini između Vodovodne ulice i gradskog groblja je idalna lokacija za održavanje WGE turnira jer su staze kratke i sve igračice, pa čak i one koje igraju disc golf relativno kratko, mogu na većini staza baciti do koša i upisati "birdie". Dodatno na to, teren se sastoji od 9 staza, pa se u jednoj rundi svaka staza igra dva puta, čime igračice imaju veću šansu odigrati dobru rundu i ostaviri dobar globalni poredak.

Na Black Cats turniru 2021. godine igračice koje su igrale na ovom turniru ostvarile su odlične plasmane u svojim kategorijama - Kaja Gorički je pobijedila u kategoriji djevojčica do 6 godina, Ira Molnar Gorički je u kategoriji žena iznad 40 godina FA40 osvojila 2. mjesto, Jelena Geček je osvojila 2. mjesto u najbrojnijoj Novice kategoriji u konkurenciji od preko 500 igračica, Ana Gorički je u Juniorskoj kategoriji do 18 godina osvojila 3. mjesto, a Maja Šimenc je osvojila 4. mjesto u Intermediate kategoriji. Prošlogodišnji WGE je bio sponzoriran od ZUCA-e i brojnih drugih sponzora pa su tako naše igračice osvojile i vrijedne nagrade - najvrijedniju - ZUCA cart odnijela je mlada Kaja, a bilo je tu još disc golf ruksaka, majica i drugog.
Osim spomenutih igračica, na varaždinskom WGE-u 2021. godine natjecale su se i Danica Pajtak (80. mjesto u Advanced), Tina Milenković (87. mjesto u Recreational) Diana Bokulić (96. mjesto u Novice), Marina Starčić Krvavica (159. mjesto u Novice), Martina Cikač (348. mjesto u Novice) i Laura Žiković (405. mjesto u Novice).
Rezultati svih kategorija nalaze se na PDGA stranici.

Dodatno na sve ranije navedene argumente zašto zaigrati Black Cats 2022 u Varaždinu, možemo napomenuti i da je npr. Danica Pajtak na tjednoj ligi igranoj 20.5. 2022. odigrala ovaj teren uz rezultat -11, što bi na PDGA turniru bio rejting od oko 970, i što bi joj donijelo sigurnu pobjedu u Advanced kategoriji na WGE 2021. Tako da, ako dođete i imate dobar dan - imat ćete i jako dobre šanse osvojiti neke vrijedne nagrade.

Osim profesionalnih ženskih kategorija, otvorene su i su slijedeće amaterske kategorije (uz opis sa PDGA stranice):
FA1 - Advanced Women – najviša amaterska ženska kategorija za sve igračice do dobi od 40 godina i PDGA ratinga 825 ili višeg.
FA2 - Intermediate Women – kategorija za igračice PDGA ratinga nižeg od 825, koje su razvile osnovne tehnike bacanja diska, mogu baciti diska na daljine između 35 do 60 m, pogoditi će između 3 i 5 putteva u koš s 6m udaljenosti, i mogu bacati backhand relativno precizno.
FA3 - Recreational Women – kategorija u kojoj mogu igrati igračice PDGA ratinga nižeg od 775 koje još usavršavaju bacanje diska i disc golf tehnike.
FA4 - Novice Women – kategorija u kojoj mogu igrati igračice PDGA ratinga nižeg od 725 (ili bez PDGA ratinga), koje tek uče tehnike disc golfa.
Amateur Master Women 40+ – kategorija u kojoj mogu igrati igračice koje će tijekom 2022. godine napuniti 40 godina života.
S jednakim uvjetima otvorene su i kategorije za igračice koje će tijekom 2022. godine napuniti 45, 50, 55, 60, 65 i 70 godina (makar to bilo 31.12.2022.)
Zasebne juniorske kategorije otvorene su za djevojčice i djevojke koje će tijekom 2022. godine imati manje od 6, 8, 10, 12, 15 i 18 godina. (makar su već 2.1.2022. napunile 16, one mogu igrati igrati FJ15)

Kao primjer možemo navesti da je u posljednjem izdanju PDGA Women Global Eventa koje se održalo 2021. godine sudjelovalo 12 igračica u dobi iznad 70 godina, 509 potpunih početnica (kategorija Novice Women), 28 djevojčica do 8 godina te 3 djevojčice do 6 godina starosti.

Turnir će se igrati kao dvodnevni turnir od tri runde po 18 staza, bez finala.
Djevojčice koje će igrati u kategoriji do 6, 8, 10 i 12 godina igraju samo jednu rundu od 18 staza što će trajati između 90 i 120 minuta. Ujedno, sve sudionice u tim kategorijama moraju biti u pratni odrasle osobe.
U ostalim ženskim kategorijama za globalni poredak WGE uzimaju se samo 1. i 2. runda turnira, dok treća runda ulazi u poredak ovog turnira, ali ne u globalni poredak.

Prijave
Da bi se prijavili za natjecanje otvorite zasebnu stranicu prijava.
S obzirom da se turnir igra na terenu od 9 staza, maksimalan broj igračica i igrača je 45. Kako je u posljednje vrijeme interes za sudjelovanje na turnirima veći od ovog, te ako tako bude i za ovu prigodu, razmatramo opciju da se turnir odvija u dvije grupe po najviše 45 igračica i igrača, pa će tada maksimalan kapacitet turnira biti 90 osoba. Odluku o tome ćemo donijeti kada vidimo kako teku prijave, no za sada pripremamo turnir kao da bide više od 45 igrača.

Kako je do 1.8. prijavljeno 33 igrača, svi koji su željeli sudjelovati u turniru HDGL-a imali su priliku prijaviti se, te s obzirom na pripreme za provedbu natjecanja broj sudionika ograničava se na 45 i igrati će se u jednom "poolu".


Rezultati natjecanja biti će objavljeni na PDGA stranici.

Kotizacija za turnir u ženskim "rekreativnim" kategorijama (sve juniorske te FA4 i FA3 iznosi simboličnih 20 kn / 3 € ), kotizacija za ostale ženske kategorije iznosi 60 kn / 8 € dok kotizacija za muške igrače iznosi 100 kn / ~14 € i uključuje organizaciju natjecanja, naknadu Hrvatskom Flying Disc Savezu te priznanja najboljim sudionicima u svakoj kategoriji.

Za uplatu kotizacije koristite slijedeće podatke:
Lagoda j.d.o.o., Varaždin, HR6323400091110550349
Polje poziv na broj možete ostaviti prazno (ili ako vas traži upišite 00 ili 99), a pod opis plaćanja možete navesti "Kotizacija za turnir".

Vremensku prognozu za Varaždin možete pratiti na Yr.no stranici.

Program turnira
Program turnira nije još finaliziran, a radni program možete naći u nastavku.

Subota 6.8.
od 9:00 - okupljanje na terenu
9:30 - sastanak s igračicama i igračima
10:00 - početak igre u 1. rundi (očekivano trajanje do 11:30-12:00)
12:30 - opcija za ručak, restoran (nije još definirano, ali radimo na tome :) )
13:45 - sastanak s igračima
14:15 - početak igre u 2. rundi (očekivano trajanje do 15:45 - 16:00)
16:15 - proglašenje pobjednika

Teren
Teren će biti uređen s montažnom opremom na zelenoj površini između Vodovodne ulice i Gradskog groblja.
Teren se sastoji od 9 staza, pa se u svakoj rundi sve staze igraju dva puta.
Koševi na kojima se igra turnir su domaće proizvodnje (Lagoda), a sve staze kao zaletište imaju tepih od umjetne trave (ali tepisi nisu svi jednaki, niti zaletišta nisu sva savršeno poravnana).
Staze su prilagođene početnicima i dužine od 47 do 68 metara.
Igra u jednoj rundi traje oko 90 minuta.
Plan terena možete pruzeti u PDF obliku na ovoj stranici.

Rekordi terena ostvareni do ovog turnira su za muške 39 (-15) što je odigrao Zack Bevelacqua (rejting 1014) te za žene 45 (-9) što su odigrale Tina Milenković (rejting 930) i Ira Molnar Gorički (rejting 923).
Popis 10 najboljih rezultata ostvarenih na terenu, za mušku i žensku kategoriju, preuzmite u PDF dokumentu na ovoj stranici.

Parking
Sudionici mogu koristiti parking Gradskog groblja Varaždin koji je od mjesta okupljanja (koš staze 9) udaljen oko 250 m.
GPS lokacija parkinga (sa google karte) je: 46.308110, 16.327241

WC
Kako na terenu nema WC-a, za korištenje istog predlažemo odlazak u jedan od dva obližnja kafića koji se nalaze na suprotnom kraju parkinga Gradskog groblja Varaždin - Caffe bar Aleja (poznatiji kao Tri mrtvaca) ili Gossip bar (pješke 400-500 m), odnosno u Konzum shopping Centar na adresi Gustava Krkleca 1 (pješke 700 m, autom 1 minuta).
U pauzi za ručak prepročit ćemo odlazak u određeni restoran gdje ćete moći koristiti i WC.

Fotografije
Sve fotografije koje napravimo na turniru biti će na kraju svakog dana dodane u Google Photos Album te ih možete preuzeti i koristiti za društvene mreže.